Ο βηματοδότης είναι μία εμφυτεύσιμη συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βραδυαρρυθμίας. Ο βηματοδότης αποτελείται  από τη γεννήτρια και ένα ή δύο ηλεκτρόδια (μονοεστιακός ή διπλοεστιακός βηματοδότης).

Οι 2 βασικές παθήσεις στις οποίες απαιτείται εμφύτευση βηματοδότη είναι η νόσος φλεβοκόμβου όπου δεν παράγονται τα ερεθισματα που πρέπει (φλεβοκομβική βραδυκαρδία ή παύσεις) και οι διαταραχές κολποκοιλιακής αγωγής των ερεθισμάτων, όπουεμφανίζεται αποκλεισμός στην αγωγή των ερεθισμάτων από τους κόλπους στις κοιλίες.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του αριστερού άνω ημιθωρακίου ενώ συνήθως χορηγείται και ενδοφλέβια κατασταλτική αγωγή με σκοπό την ήπια μέθη.

Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δυνητικές επιπλοκές, όπως σε κάθε εμφύτευση είναι το αιμάτωμα στην περιοχή της θήκης, η μετακίνηση ηλεκτροδίου (σε λιγότερο από 1 κάθε 100 επεμβάσεις), ο πνευμοθώρακας (διαφυγή αέρα γύρω από τους πνεύμονες σε λιγότερο από 1 κάθε 100 επεμβάσεις), η λοίμωξη (1 κάθε 500 επεμβάσεις) και η συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά (1 κάθε 500 επεμβάσεις).

Στο Athens Heart Center η πραγματοποίηση φλεβογραφίας σε κάθε ασθενή προ της εμφύτευσης και η τοποθέτηση των κοιλιακών ηλεκτροδίων σε διαφραγματικές θέσεις έχει εκμηδενίσει τις προαναφερόμενες επιπλοκές.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα και τα ράμματα αφαιρούνται μετά 7-10 μέρες. Τον πρώτο μήνα απαιτείται περιορισμός στις κινήσεις του άνω άκρου για αποφυγή μετακίνησης των ηλεκτροδίων. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας της συσκευής γίνεται στον μήνα μετά την επέμβαση και ακολούθως κάθε 6 μήνες μέσω ειδικού προγραμματιστή.

Η διάρκεια ζωής του βηματοδότη εξαρτάται από τον τύπο του και την ανάγκη για βηματοδότηση. Μία μέση διάρκεια ζωής εκτιμάται σε 10 έτη. Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση της συσκευής είναι μία απλή επέμβαση που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.

Στο Athens Heart Center τα τελευταία έτη εμφυτεύονται αποκλειστικά βηματοδότες συμβατοί με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Συμβουλές μετή την εμφύτευση του βηματοδότη

  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχει γίνει η εμφύτευση, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τοποθετούν το κινητό τηλέφωνο πάνω από τη συσκευή.
  • Η χρήση οικιακών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών είναι ασφαλής.
  • Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η σωστή γείωση των μεγάλων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών όπως πλυντήριο, στεγνωτήριο, ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνας.
  • Η διέλευση των ασθενών διαμέσου των πυλών ασφαλείας σε πολυκαταστήματα είναι ασφαλής.
  • Η παρατεταμένη στάση μπροστά από τα αντικλεπτικά αυτά συστήματα θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού οι ασθενείς θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητα της συσκευής στον έλεγχο επιβατών.

Copyright © 2019 Soulmedic Theme All Rights Reserved | Design Themes