Ο απινιδωτής είναι μία συσκευή λίγο μεγαλύτερη από ένα βηματοδότη, ο οποίος εμφυτεύεται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου. Το απινιδωτικό σύστημα αποτελείται από την συσκευή και τα ηλεκτρόδια. Στη συσκευή  υπάρχει η μπαταρία, οι πυκνωτές και έναν υπολογιστής ο οποίος «διαβάζει» ανά πάσα στιγμή το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς και παρεμβαίνει αντίστοιχα όταν πρέπει.

Σε περίπτωση βραδυκαρδίας, ο απινιδωτής βηματοδοτεί την καρδιά, όπως ένας κλασικός βηματοδότης, ενώ σε περίπτωση απειλητικής ταχυκαρδίας παρέχει θεραπεία με στόχο την ανάταξη της αρρυθμίας.

Επί κοιλιακής ταχυκαρδίας ο απινιδωτής βηματοδοτεί την καρδιά  σε συχνότητα λίγο υψηλότερη από εκείνη της ταχυκαρδίας και την τερματίζει ανώδυνα (αντιταχυκαρδική βηματοδότηση).

Σε περίπτωση κοιλιακής  μαρμαρυγής ή κοιλιακής ταχυκαρδίας με πολύ υψηλή συχνότητα χορηγείται απινίδωση (shock) η οποία τερματίζει επίσης την ταχυκαρδία αλλά με επώδυνο τρόπο.

Σε εμφύτευση απινιδωτή υποβάλλονται οι ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή πάθηση και υψηλό κίνδυνο αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μυοκαρδιοπάθειες και ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς.

Η επέμβαση είναι παρόμοια με την συμβατική εμφύτευση βηματοδότη και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του αριστερού άνω ημιθωρακίου ενώ συνήθως χορηγείται και ενδοφλέβια κατασταλτική αγωγή με σκοπό την ήπια μέθη.

Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δυνητικές επιπλοκές, όπως σε κάθε εμφύτευση είναι το αιμάτωμα στην περιοχή της θήκης, η μετακίνηση ηλεκτροδίου (σε λιγότερο από 1 κάθε 100 επεμβάσεις), ο πνευμοθώρακας (διαφυγή αέρα γύρω από τους πνεύμονες σε λιγότερο από 1 κάθε 100 επεμβάσεις), η λοίμωξη (1 κάθε 500 επεμβάσεις) και η συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά (1 κάθε 500 επεμβάσεις).

Στο Athens Heart Center η πραγματοποίηση φλεβογραφίας σε κάθε ασθενή προ της εμφύτευσης και η τοποθέτηση των κοιλιακών ηλεκτροδίων σε διαφραγματικές θέσεις έχει εκμηδενίσει τις προαναφερόμενες επιπλοκές.

Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα και τα ράμματα αφαιρούνται μετά 7-10 μέρες. Τον πρώτο μήνα απαιτείται περιορισμός στις κινήσεις του άνω άκρου για αποφυγή μετακίνησης των ηλεκτροδίων. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας της συσκευής γίνεται στον μήνα μετά την επέμβαση και ακολούθως κάθε 6 μήνες μέσω ειδικού προγραμματιστή.

Η διάρκεια ζωής του απινιδωτή εξαρτάται από τον τύπο του, τον αριθμό των απινιδώσεων και την ανάγκη για βηματοδότηση. Μία μέση διάρκεια ζωής εκτιμάται σε 7-10 έτη. Στο Athens Heart Center τα τελευταία έτη εμφυτεύονται αποκλειστικά απινιδωτές συμβατοί με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση της συσκευής είναι μία απλή επέμβαση που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.

Συμβουλές μετή την εμφύτευση του απινιδωτή

  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχει γίνει η εμφύτευση, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τοποθετούν το κινητό τηλέφωνο πάνω από τη συσκευή.
  • Η χρήση οικιακών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών είναι ασφαλής.
  • Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η σωστή γείωση των μεγάλων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών όπως πλυντήριο, στεγνωτήριο, ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνας.
  • Η διέλευση των ασθενών διαμέσου των πυλών ασφαλείας σε πολυκαταστήματα είναι ασφαλής.
  • Η παρατεταμένη στάση μπροστά από τα αντικλεπτικά αυτά συστήματα θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Σε περίπτωση αεροπορικού ταξιδιού οι ασθενείς θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητα της συσκευής στον έλεγχο επιβατών.

Copyright © 2019 Soulmedic Theme All Rights Reserved | Design Themes