Στόχος της κατάλυσης
Βασικός στόχος στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπικό πτερυγισμό είναι η οριστική θεραπεία της αρρυθμίας η οποία επιτυγχάνεται στο 95% των περιπτώσεων με τυπικό ισθμοεξαρτώμενο κολπικό πτερυγισμό.
Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν την επέμβαση κατάλυσης ως την θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση ασθενών με κολπικό πτερυγισμό αφού τα αντιαρρυθμικά φάρμακα έχουν μικρή αποτελεσματικότητα και πολλά μειονεκτήματα
Περιγραφή της κατάλυσης
Η εξέταση γίνεται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Μετά από κατάλληλη προετοιμασία των μηροβουβωνικών πτυχών (άνω τμήμα της εσωτερικής επιφάνειας των μηρών), η περιοχή αποστειρώνεται και καλύπτεται. Μετά από τοπική αναισθησία στην περιοχή αλλά και χορήγηση ενδοφλεβίως αναλγητικών και κατασταλτικών φαρμάκων σε επιφάνεια περίπου 2 τετραγωνικών εκατοστών, τοποθετούνται εισαγωγείς καθετήρων (συνήθως 2 ή 3 θηκάρια) διαμέσου των οποίων ειδικοί λεπτοί καθετήρες προωθούνται στην καρδιά. Η μετακίνηση των καθετήρων και η τοποθέτησή τους σε ειδικά σημεία στην καρδιά είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται με ελάχιστη χρήση ακτινοσκόπησης αρχικά και στη συνέχεια πλοηγούνται με τη χρήση συστήματος ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει όταν οι ασθενείς βρίσκονται είτε σε κολπικό πτερυγισμό, είτε σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό (με στόχο την πρόληψη νέων επεισοδίων).
Στην πρώτη περίπτωση αναγνωρίζεται με ακρίβεια με τη βοήθεια της ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης η πιο στενή περιοχή (ισθμός) του κυκλώματος επανεισόδου της αρρυθμίας ειδάλλως στην περίπτωση του τυπικού ισθμοεξαρτώμενου κολπικού πτερυγισμού οριοθετείται με ακρίβεια η περιοχή από το δακτύλιο της τριγλώχινας βαλβίδας μέχρι την κάτω κοίλη φλέβα
Ακολουθεί με τη χρήση ενός ισχυρού καθετήρα που εκπέμπει υψίσυχνο ρεύμα ο καυτηριασμός του ισθμού με στόχο την οριστική καταστροφή του κυκλώματος του κολπικού πτερυγισμού. Η επέμβαση κατάλυσης του κολπικού πτερυγισμού θεωρείται η πλέον τυποποιημένη επέμβαση κατάλυσης με ελάχιστη εμφάνιση επιπλοκών.
Ποια είναι η διάρκεια της επέμβασης κατάλυσης;
Οι επεμβάσεις κατάλυσης του τυπικού πτερυγισμού διαρκούν περίπου 1 ώρα ενώ σπάνια στις περιπτώσεις κατάλυσης των άτυπων πτερυγισμών η διάρκεια κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.
Τι αντιλαμβάνεται ο ασθενής στη διάρκεια της επέμβασης;
Ο ασθενής λαμβάνει καταστολή (μέθη) και αναλγησία από την αρχή της επέμβασης. Κατά την χορήγηση των καυτηριασμών χορηγείται επιπλέον αναλγησία και καταστολή. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση είναι απολύτως ανεκτή και συχνά αναφέρεται πλήρης αμνησία αυτής.
Πότε κινητοποιείται ο ασθενής μετά την επέμβαση;
Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης αφαιρούνται οι καθετήρες και τα θηκάρια, ασκείται πίεση για λίγα λεπτά στα σημεία παρακέντησης στους μηρούς και στη συνέχεια τοποθετείται πιεστική περίδεση. Συχνά έχει παρακεντηθεί μόνο ο δεξιός μηρός και ο ασθενής σιτίζεται μετά 2 με 3 ώρες και κινητοποιείται μετά 6 με 8 ώρες.
Ποιες είναι οι οδηγίες μετά την επέμβαση;
Μετά από επιτυχή επέμβαση κατάλυσης, οι ασθενείς εξέρχονται την επόμενη ημέρα και εφόσον το επιθυμούν μπορούν να εργαστούν την μεθεπόμενη. Συνιστάται η διακοπή της αντιαρρυθμικής αγωγής ενώ θα απαιτηθεί να συνεχίσουν την αντιπηκτική τους αγωγή μόνο για διάστημα 4 εβδομάδων, εφόσον δεν συνυπάρχει κολπική μαρμαρυγή.